Zakelijk leasenPrivate FietsleaseB2B LoginContact
Het fietsplan
Partners
Over ons
Mijn leasefiets
HomeHome
Maximumsnelheid in Amsterdam naar 30km/h

Maximumsnelheid in Amsterdam naar 30km/h

T
Thijs Bollen
7 december

Dat fietsen gezien wordt als de betere optie voor het milieu en/of voor de mobiliteit heb je vast al een keer eerder voorbij horen komen. In Amsterdam wordt de fiets pakken om nog een reden aantrekkelijk. De maximale snelheid verandert hier namelijk op 80% van de wegen naar 30 km/u. Met de elektrische fiets ben je dus bijna even snel plus de voordelen die het al met zich meebracht. Waarom, wanneer en voor wie geldt deze aanpassing? Lees dat in deze blog! 

Waarom? 

De gemeente Amsterdam geeft aan dat het erg druk is op de wegen en fietspaden. Dit zorgt ervoor dat je onvoorspelbare situaties zal tegenkomen en dat kan gevaarlijk zijn. Om dus je deelname aan het verkeer veiliger te maken verandert de maximumsnelheid in Amsterdam voor 80% van de wegen naar 30 km/u vanaf 8 december. 

  • De gemeente Amsterdam geeft aan dat hier verschillende voordelen uit te halen zijn die hiervoor zorgen, namelijk:  De verwachting dat er 20-30% minder ongelukken zullen gebeuren. 
  • De overlevingskans van een voetganger bij een botsing met een auto gaat van 85 naar 95 %. 
  • Je krijgt als bestuurder meer tijd om informatie te verwerken en om te reageren op onverwachte situaties. Daarnaast word je remweg korter en het blikveld breder.  
  • Halvering van lawaai door verkeer. 

De gemeente Amsterdam heeft Brussel als voorbeeld genomen die deze maatregel als sinds 2021 handhaaft. De reistijd zou hier niet tot minimaal door worden aangetast. Of dat in Amsterdam ook zo zal zijn is nog de vraag! 

Voor wie? 

Niemand is uitgezonderd van de nieuwe maatregel. Alle voertuigen moeten zich dus aan de nieuwe maximumsnelheid gaan houden. Voor elektrische fietsen is de maximale snelheid waartoe die aangedreven mag worden al 25 km/u, maar sommige fietsen overschrijden deze snelheid wel eens. De politie zal controleren op alle voertuigen die te hard rijden, dus ook fietsen en fatbikes.  

De enige uitzonderingen op de nieuwe maatregel zijn natuurlijk de politie, ambulance en brandweer in geval van nood. Voor bussen en taxi’s geldt het dus ook, maar op vrijliggende trambanen kunnen trams, bussen en taxi’s wel 50 km/u blijven rijden.  

Hoe herken je de nieuwe 30 km wegen? 

De wegen zullen vanaf moment 1 herkenbaar zijn aan de maximumsnelheid borden en daarna zullen de lijnen op de weg aangepast worden. Drempels wordt zuinig opgedaan om nood- en hulpdiensten niet in de weg te staan. Grote aanpassingen zullen niet aan de beurt komen tot de weg groot onderhoud ondergaat.  

Wat de lijnen betreft zullen er veel lijnen weggehaald worden om verwarring te verminderen, maar op de bredere rijbanen wordt een overrijdbare middenstrook aangelegd om de rijbaan smaller te laten lijken. Dit zal er ook voor zorgen dat het verkeer automatisch minder hard zal rijden.  

 

Of je nu op de fiets of met de auto bent, 8 december mag je in Amsterdam op 80% van de wegen maximaal 30 km/u rijden. Dit heeft de gemeente Amsterdam vastgesteld om zo verkeersveiligheid te verbeteren.  

Is dit voor jou ook de drempel om over te stappen op de fiets en te kiezen voor duurzaamheid en betere mobiliteit? Lease dan nu jouw droomfiets bij Fietslease Holland of meld je als bedrijf aan voor het fietsplan! Bekijk hier het aanbod.

[email protected] 

085 – 90 22 111 

Bron

ParticulierMobiliteitDuurzaamheid