Zakelijk leasenPrivate FietsleaseB2B LoginContact
Het fietsplan
Partners
Over ons
Mijn leasefiets
HomeHome
Een fiets leasen of kopen?

Een fiets leasen of kopen?

Vrolijk persoon fietst op een Trek TownieGo5I

Je komt op vrijdagavond aan op een verjaardag met jouw splinternieuwe e-bike. Al gauw komt je nieuwe aanwinst ter sprake. Je geeft aan dat je de fiets leaset. Het zal zeker geen uitzondering zijn dat er een aantal mensen gek opkijken. Een fiets, die koop je toch gewoon? Waarom zou je die leasen?  

Een fiets leasen wordt steeds populairder, zonder zorgen gebruik maken van jouw droomfiets. Alhoewel zakelijk een fiets leasen al populairder is door de fiscale voordelen die het met zich meebrengt, is de particuliere markt ook steeds geïnteresseerder.  

Wat is private lease? 

Bij private lease betaal je een vast bedrag voor het gebruik van je fiets, zonder hem ook daadwerkelijk aan te schaffen. Je bent als berijder geen eigenaar van de fiets, maar sluit een overeenkomst met een leasemaatschappij om de fiets voor een bepaalde tijd te beheren en gebruiken. Omdat de fiets van deze leasemaatschappij blijft, zorgen zij er dus ook voor dat de fiets in goede staat blijft. Maandelijks betaal je de leasemaatschappij een bedrag waarmee de kosten voor afschrijving, reparatie, onderhoud en verzekering worden gedekt. Is de afgesproken leaseperiode voorbij, dan lever je de fiets weer bij de leasemaatschappij in. Je kunt er dan eventueel voor kiezen om de fiets over te nemen. 

Een fiets kopen of leasen? 

Het grootste verschil is zoals eerder gezegd dat je bij een leaseovereenkomst geen eigenaar bent van de fiets. Koop deze fiets, is dit jouw eigendom. Hiertegenover staat wel dat jij zelf de verantwoordelijkheid hebt voor het onderhouden van je fiets en hem dus goed werkend te houden.  

Wat is goedkoper? 

Dit is de belangrijke vraag die bij veel mensen naar boven komt. Als je puur naar aanschaf kijkt, is het voordeliger om een fiets direct aan te schaffen. Hier worden dan de bijkomende kosten, zoals onderhoud, verzekeringen of accugarantie, niet bij meegerekend. Bij het leasen van een fiets weet je dat je over 36 of 48 maanden geen verrassingen tegenkomt en altijd dezelfde maandlasten betaald. Daarnaast houd je de kosten voor directe aanschaf gewoon in je zak! 

Ben je echt tevreden met jouw fiets en het concept fietsleasing hebben wij bij Fietslease Holland richting het einde van je contract nog een optie open staan. Deze optie houdt in om na 30 (bij 36 maanden looptijd) of 36 (bij 48 maanden looptijd) maanden je contract te verlengen en een nieuwe fiets uit te zoeken. De overige maanden in je contract komen dan natuurlijk te vervallen.  

Conclusie 

Bij aanschaf word je direct zelf eigenaar van de fiets, maar draag je ook alle kostenrisico’s. Daarentegen ben je bij lease volledig ontzorgt van alle risico’s en onderhoud, rij je altijd een goed werkende fiets en kun je elke 3 jaar een nieuwe fiets uitkiezen. Is het eigenaarschap van de fiets dan nog belangrijk? 

ParticulierZakelijkFiscaal
Vrouw op stadsfiets Fietslease Holland

Fietslease Holland, dé fietsleasemaatschappij voor het MKB