7% bijtelling voor het leasen voor een fiets is één van de aantrekkelijke veranderingen die de wetgeving rondom je leasefiets sinds 2020 met zich mee heeft gebracht. Daarnaast zijn er nog een hoop dingen veranderd die het voor jou aantrekkelijk maken om een fiets te leasen en om optimaal de profiteren. Alles hierover lees je in dit blog.
Bijtelling voor jouw leasefiets
Tegenwoordig zijn we veel bezig met het aanpakken van verschillende maatschappelijke problemen, zoals het verduurzamen organisaties en de vitaliteit onder de werknemers. Dit alles om zo bij te dragen aan het verbeteren van de leefbaarheid. De regering heeft daarom sinds januari 2020 de bijtellingsregeling voor de leasefiets ingevoerd, omdat een leasefiets bijdraagt aan het verbeteren van die maatschappelijke problemen. De bijtellingsregeling houdt in dat je als werknemer voor 7% bijtelling een fiets ter beschikking hebt. Zo rijd je voor iets meer dan een tientje in de maande een gloednieuwe elektrische fiets! En niet alleen om voor je werk te gebruiken, maar ook een hoop kilometers privé te kunnen fietsen. Al veel organisaties zetten de leasefiets in om het personeel in beweging te krijgen en om op deze manier bij te dragen aan het verhelpen van maatschappelijke problemen. Benieuwd wat de leasefiets voor jou kan betekenen? Lees het hier!
Geen ingewikkelde registraties
Wanneer eerder iedere kilometer die je privé met de fiets aflegt geregistreerd moest worden, is dat sinds de nieuwe regeling niet meer aan de orde! Je rijdt nu voor het vaste bijtellingspercentage de fiets zowel zakelijk als privé. Worden de fietsen van je organisatie alleen zakelijk ingezet, vervalt de bijtellingsregeling en wordt de leasefiets als het ware een deelfiets. Hier lees je meer hoe jij de deelfiets ingezet kan worden binnen jouw organisatie.
Zo werkt de bijtelling
Wanneer jij als werknemer een leasefiets tot je beschikking krijgt via jouw werkgever geldt de bijtelling voor jou. De bijtelling wordt berekend over de adviesprijs van de fiets, net zoals bij een leaseauto. Ben jij benieuwd wat de bijtelling voor jou inhoud? Laat dan hieronder je gegevens achter en wij nemen contact met je op. Ook voor vragen mag je het formulier invullen.
Betaal je bijtelling over accessoires?
Voor het leasen van een fiets betaal je dus 7% bijtelling, maar voor accessoires die niet bij de fiets zijn inbegrepen, betaal je ook geen bijtelling. Dus wil jij een mand of fietstassen bij je fiets? Geen probleem. Deze worden apart over de leaseprijs berekend, maar hoeven jou privé niets te kosten. Ook het onderhoud en de service die je bij je leasefiets ontvangt, hebben geen invloed op de bijtelling.
Heb je een elektrische fiets en wil jij een grotere accu? Dan wordt dit wel meegenomen in het berekenen van de bijtelling.
Een eigen bijdrage aan jouw lease fiets
Wanneer een werknemer besluit om zelf een bijdrage te leveren, noemen we dit de nettobijdrage van de werknemer. De 7% van de bruto bijtelling zal dan verminderd worden met de nettobijdrage die er geleverd is. De bijtelling zal uiteindelijk nooit onder de 0 euro uitkomen.
De controle op jouw zakelijke lease fiets
Eerder werd er door de rittenregistratie een controle gedaan over de kilometers die jij privé met je fiets had afgelegd. Door de bijtellingsregeling komt deze controle te vervallen.
De werknemer is geen eigenaar
Als werknemer word je nooit de volledige eigenaar van de leasefiets. Als de lease fiets van de zaak is blijft de fiets altijd het eigendom van de werkgever. De fiets dient aan het einde van de leaseperiode aan Fietslease Holland over te worden gedragen. Wel is het mogelijk om als werkgever of werknemer aan het einde van de leaseperiode de leasefiets over te nemen.
Uit dienst met of zonder fiets?
Wanneer een werknemer uit dienst treed moet de fiets terug gegeven worden aan de werkgever. Een uitzondering kan zijn dat werkgever en werknemer hebben afgesproken om de fiets voor een bepaald bedrag over te nemen. Dit bedrag moet de waarde van de fiets zijn, op het moment van de overname. Naast overnamebedrag van de fiets vormt een loonbestanddeel van de werknemer. De werkgever kan dan kiezen om dit als eindheffingsregeling op te nemen en de belasting die hierbij komt kijken voor eigen rekening neemt.
Kiezen voor fietslease of autolease
Je hoeft niet te kiezen tussen het leasen van een fiets of een auto van de zaak. Misschien heb je een auto van de zaak en wil je daar ook een leasefiets bij en dat is gewoon mogelijk! Een paar dagen in de week de fiets en de andere dagen de auto is geen probleem. Het gaat vooral om het stimuleren van je personeel om meer op de fiets te stappen door het fiscale voordeel.
Toch met de auto, maar die is privé
Wanneer je toch besluit om ook gebruik te maken van je privé auto is dit ook geen probleem. Als werkgever en werknemer kan je namelijk overeenstemmen om deze kilometers gewoon te vergoeden met de zakelijke kilometervergoeding. Oorspronkelijk is dit 0,19 cent per kilometer.
Je hebt keuze genoeg
Voor het leasen van een fiets mag je iedere fiets kiezen die je wilt leasen. Denk hierbij aan een gewone stadsfiets, een hybride fiets, een e-bike of een speed-pedelec. Bekijk hier ons aanbod.
Bent u benieuwd wat wij van Fietslease Holland voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!