Zakelijk leasenPrivate FietsleaseB2B LoginContact
Het fietsplan
ZZP Lease
Partners
Over ons
Mijn Leasefiets
HomeHome
Wat is het fietsplan en hoe werkt het?

Wat is het fietsplan en hoe werkt het?

C
Christian den Heijer
13 juni
Blauwe Trek e-bike voor kantoor Fietslease Holland

Wat is het fietsplan? En hoe werkt het? 

Het fietsplan, geïntroduceerd in 2020, is een aantrekkelijke regeling waarmee werknemers via hun werkgever een fiets kunnen leasen. Dit plan is ontworpen om meer mensen op de fiets te krijgen, vooral voor woon-werkverkeer, en biedt diverse voordelen, waaronder belastingvoordelen en flexibele leaseopties. 

Hoe gaat het fietsplan in zijn werk? 

Het fietsplan werkt eenvoudig en efficiënt. Hier is een stapsgewijze uitleg: 

  1. Werkgever Faciliteert: De werkgever sluit zich aan bij een leasemaatschappij en biedt de optie aan werknemers. 

  2. Keuze van Fiets: Werknemers kunnen een fiets uitkiezen in de webshop of bij een van de aangesloten lokale fietsenwinkels. Dit kan een stadsfiets, e-bike, speed pedelec of een ander type fiets zijn. 

  3. Leasecontract: De werknemer gaat een leasecontract aan voor 36 of 48 maanden, waarbij een vast maandbedrag wordt betaald. Dit bedrag omvat onder andere de leasekosten, service, verzekering en onderhoud. 

  4. Bijtelling: De werknemer betaalt 7% bijtelling over de nieuwwaarde van de fiets. Deze bijtelling wordt van het brutoloon afgetrokken, wat resulteert in een fiscaal voordeel. 

  5. Overnameoptie: Na de leaseperiode kan de werknemer de fiets voor een bepaald restbedrag van de nieuwprijs overnemen. 

Hoe gunstig is het fietsplan? 

Het fietsplan biedt aanzienlijke financiële voordelen. Omdat de leasekosten van het brutoloon worden afgetrokken, profiteren werknemers van een fiscaal voordeel van maar liefst 35%. Dit maakt het leasen van een dure elektrische fiets betaalbaarder. Bijvoorbeeld, een elektrische fiets van €2.500 kost bij 7% bijtelling €14,58 per maand. Het fietsplan is voor de werkgever kosteloos te realiseren. 

Wat zijn de voordelen en nadelen? 

Voordelen: 

  1. Kostenbesparing: Geen grote eenmalige uitgave nodig; de kosten zijn gespreid over 3 of 4 jaar. 
  2. Fiscaal Voordeel: Doordat leasekosten van het brutoloon worden afgetrokken, zijn de kosten minimaal 35% lager dan bij een privé-lease. 
  3. Onderhoud en Verzekering: Inclusief verzekering en een service- en onderhoudspakket, wat onverwachte kosten elimineert. 
  4. Gezondheid en Milieu: Bevordert een actieve levensstijl en vermindert verkeersopstoppingen en CO2-uitstoot. Een goede optie om je bedrijf te verduurzamen. 

Nadelen: 

  1. Verlies van Reiskostenvergoeding: De reiskostenvergoeding vervalt voor de dagen dat je met de leasefiets naar het werk gaat. Het betekent dus niet dat reiskostenvergoeding volledig vervalt.  
  2. Bijtelling: De 7% bijtelling wordt berekend op de nieuwwaarde van de fiets en moet maandelijks betaald worden. 

Het fietsplan en de WKR?

Het fietsplan viel aanvankelijk binnen de werkkostenregeling (WKR), maar sinds januari 2020 kan de werkgever een leasefiets aanbieden buiten de WKR. Dit zorgt ervoor dat de werknemer niet aan de limieten van de vrije ruimte komt en volop kan genieten van de voordelen van zijn leasefiets.

Hoe meld je jouw bedrijf aan? 

Als werkgever is het proces om je aan te melden voor het fietsplan eenvoudig: 

  1. Meld je bedrijf aan bij een fietsleaseaanbieder. Dit kan vaak eenvoudig online. Meld je bedrijf eenvoudig aan bij Fietslease Holland. 
  2. De werkgever gaat samen met Fietslease Holland een overeenkomst aan voor het aanbieden van een fietsplan aan zijn/haar werknemers. Deze overeenkomst omvat de eisen die door de werkgever zijn gesteld aan het fietsplan, zoals bijvoorbeeld maandbudget, looptijd, eigen bijdrage en type fiets. 
  3. Na het aangaan van deze overeenkomst neemt Fietslease Holland de volledige verzorging van het fietsplan over. Wij ondersteunen de voorlichting van het personeel over de mogelijkheden, gaan zelfs over tot het motiveren van personeel door middel van demodagen, en presenteren het personeel de beschikbare fietsen. Dit uiteraard binnen de gestelde eisen van de werkgever. 

Conclusie

Kortom, het fietsplan biedt een flexibele, kostenefficiënte en milieuvriendelijke manier om naar het werk te fietsen. Overweeg de voor- en nadelen en bepaal of dit plan past bij jouw situatie en die van je werknemers. Jouw bedrijf aanmelden? Dat doe je hier! 

Heb je nog vragen over het fietsplan? Neem dan contact met ons op. Dat kan door te bellen naar 085 – 90 22 111 of door te mailen naar [email protected] 

BlogFiscaalZakelijkMobiliteitDuurzaamheid