5 zaken waar je op moet letten bij het uitzoeken van je E-bike

Het kiezen van de juiste E-bike is een taak die de aandacht echt nodig heeft. De eerste beste e-bike kopen/ leasen die je ziet, is namelijk misschien niet helemaal de juiste keus. Daarom vertelt Fietslease Holland je in dit blog waar je op moet letten bij het uitzoeken van een e-bike.

1. Soort elektrische fiets

Er worden verschillende soorten e-bikes aangeboden. Deze zijn onderverdeeld in twee groepen:

‘Standaard’ e-bikes

Bij deze e-bikes kun je denken aan de elektrische stadsfietsen, de elektrische vouwfietsen, de elektrische bakfietsen en nog meer. Deze fietsen hebben een trapondersteuning die tot ongeveer de 25 kilometer per uur kan. Deze trapondersteuning zorgt er dus voor dat het trappen lichter en makkelijker gaat. Deze kracht wordt uit een motor gehaald die op de fiets zit. Met deze fiets mag je gewoon op het fietspad en gelden er geen specifieke regels buiten de normale verkeersregels voor fietsers om.

Speed pedelecs

Een speed pedelec of high speed e-bike is een elektrische fiets die met een sterkere motor, hogere snelheden kan halen. Door zelf goed bij te trappen, is deze soort e-bike in staat om de 45 kilometer per uur te halen. Dit betekent wel dat het onder de bromfietsen valt en het dus een geel bromfietskentekenplaat nodig heeft. Daarnaast is het dragen van een helm verplicht en moet de fiets in bezit zijn van een claxon en remlichten.

2. Plek van de motor

Bij het uitzoeken van een e-bike, kom je in ook in aanmerking met motors op verschillende plekken op de fiets. Deze zijn onder te verdelen in drie groepen:

Voowielmotor

Dit type motor is vooral op de wat goedkoper e-bike te vinden. Het kenmerkt zich als een stille en onderhoudsvriendelijke motor. Wel betekent dit dat deze soort motor niet de sterkste soort motor is. Het heeft wat meer moeite om snel op gang te komen en zal wat extra trapkracht nodig hebben om de ondersteuning te activeren.

Middenmotor

Deze motor is de bekendste en meest gebruikte soort motor op een e-bike. Bij een middenmotor stemt de krachtsensor de kracht af op de kracht die jij op de trappers zet. Dit zorgt samen met het overbrengen van kracht naar de trapas, voor een comfortabele fietservaring. Dit voordeel merk je vooral wanneer de e-bike veel gewicht op de fiets heeft, door bijvoorbeeld kinderen of boodschappen. Wel is dit één van de duurdere motoren en neemt wat meer onderhoud met zich mee.

Achterwielmotor

De achterwielmotor geeft de meest vertrouwelijke rijervaring, net als dat van een gewone fiets. Deze soort motor wordt namelijk, net als bij een niet elektrische fiets, ondersteund vanuit het achterwiel. Deze motor maakt ook vrijwel geen geluid en is laag in gewicht. Het nadeel bij deze motor is dat het minder onderhoudsvriendelijk is. Wanneer bijvoorbeeld de fietsband moet worden verwisseld, moet het besturingssysteem opnieuw worden geïnstalleerd.

3. De accu van de fiets

Bij een accu zijn er ook een aantal dingen waar op gelet kan worden. De ene accu is namelijk gebruiksvriendelijker dan de ander en accu’s bepalen ook een groot deel van de ondersteuning.

Vast of uitneembare accu

Bij een vaste accu moet altijd worden opgeladen met de fiets erbij, simpelweg omdat deze niet gescheiden kunnen worden. Veel e-bikes met een vaste accu, hebben deze mooi weggewerkt in het frame van de fiets. Zo zie je deze zo goed als niet meer. Ook is deze niet diefstalgevoelig, want de accu kan niet uit de fiets worden meegenomen.

Bij een uitneembare accu kun je bij ieder stroompunt je accu opladen, zowel binnen als buiten. Dit zorgt er voor dat je bij een stop van een lange fietstocht, je accu gemakkelijk even aan de lader legt. Wel is deze accu meer diefstalgevoelig.

Soort accu

Er zijn drie soorten accu’s: de NiMh accu, de Li-ion accu en de Lithium-ion-polymeer accu. Alle accu’s hebben goede gebruikseigenschappen, maar de Li-ion accu’s zijn kleiner, hebben minder last van zelfontlading, laden sneller op en zijn milieuvriendelijker in gebruik.

Capaciteit accu

De capaciteit van de accu, bepaald hoeveel kilometer je onder normale omstandigheden kunt fietsen. Net als dat een auto een x aantal kilometer kan rijden, rijdt een e-bike op een volle accu een x aantal kilometers. Hoe langere afstanden je wenst te fietsen, hoe groter je actieradius moet zijn.

4. Type versnelling

Het schakelen tussen versnellingen, is net zoals bij een gewone fiets, niet geheel onbelangrijk. Je bepaald met het schakelen namelijk hoe jou fietsgedrag is. Daarom hieronder de verschillende soorten versnellingen:

Derailleur

Bij een derailleur versnelling kies je voor een soort versnelling met veel schakelmogelijkheden. Bij een derailleurversnelling kunnen de aantal versnellingen oplopen tot 27. Dit is erg geschikt bij het fietsen in heuvelachtige gebieden. Daarnaast zijn de fietsen met deze soort versnelling lichter. Wel is een derailleurversnelling erg onderhoudsgevoelig.

Naaf

In tegenstelling tot een derailleurversnelling, is een naafversnelling zo goed als onderhoudsvrij. De versnellingen zijn namelijk opgeborgen in de naaf van het achterwiel. Deze soort versnelling heeft wel minder versnellingen, maar maakt het gebruik ervan wel makkelijker.

Automatisch

Voor optimaal gemak op de fiets, is er ook nog een automatisch versnellingssysteem. Hierbij zijn de versnellingen van tevoren in te stellen of kies je op je display een gewenste snelheid, die je met je fiets wilt rijden.

5. Service rondom je e-bike

Net iedere fiets is onderhoud belangrijk, maar bij een e-bike helemaal. Doordat de fiets uitgerust is met een motorsysteem, heeft dit ook meer onderhoud nodig. Daarom is het goed om een kwalitatief goede fiets aan te schaffen, maar ook te blijven investeren in het onderhoud. Fietsland Holland helpt je daar graag bij. Door je fiets bij Fietslease Holland de leasen, kies je er namelijk voor om je fiets het onderhoud te geven die je e-bike nodig heeft. Voor een vast bedrag per maand betaal je voor de aanschaf van je elektrische leasefiets, het onderhoud, de service en de pechhulp. Het leasen kan zowel particulier als zakelijk. Dus als werkgever, je werknemer de kans bieden om voordelig een e-bike te leasen is geen ook enkel probleem! Fietslease Holland fietst graag met je mee naar een passend aanbod.

Toch nog vragen over het aanschaffen van een e-bike? Of wil jij je een elektrische leasefiets voor jezelf of een ander? Neem dan contact op via [email protected] of bel naar 085 – 90 22 111

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.