Partner wordenInloggen
Werkgever
ZZP'er
Particulier
HomeHome
Fietsaccu's en woningbranden: hoe zit het nu echt?

Fietsaccu's en woningbranden: hoe zit het nu echt?

De laatste tijd zijn er meerdere nieuwsberichten verschenen over fietsaccu's die woningbranden veroorzaken. Het kan behoorlijk schrikken zijn als je zulke berichten ziet: hoe veilig is je elektrische fietsaccu nu eigenlijk? In deze blog leggen we uit hoe fietsaccu's brand kunnen veroorzaken, wat je zelf kunt doen om de risico's te beperken, en hoe Fietslease Holland helpt om jouw accu veilig te houden.

Hoe kan een fietsaccu brand veroorzaken?

Fietsaccu's bevatten lithium-ioncellen, die bekend staan om hun hoge energiecapaciteit en efficiëntie. Hoewel deze technologie zeer betrouwbaar is, kan het bij beschadiging of verkeerd gebruik gevaarlijk worden. Accu's kunnen onzichtbare schade oplopen door bijvoorbeeld een val of een stevige stoot. Hierdoor kunnen de interne cellen beschadigd raken, wat kortsluiting kan veroorzaken. In het ergste geval kan dit leiden tot oververhitting en zelfs brand.

Ook verkeerd opladen kan een risico vormen. Veel branden ontstaan doordat accu's te lang aan de oplader blijven hangen, bijvoorbeeld 's nachts of als er niemand thuis is. Wanneer een accu oververhit raakt en geen goede manier heeft om de warmte af te voeren, kan dat resulteren in een brand.

Wat kun je doen om het risico te verminderen?

Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige stappen die je kunt nemen om de risico's van een fietsaccu te beperken:

1. Laat je accu regelmatig controleren:

Een jaarlijkse controle van de accu helpt om eventuele schade vroegtijdig te signaleren. Bij Fietslease Holland wordt de accu standaard gecheckt tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurten. Zo weet je zeker dat je veilig de weg op kunt.

2. Oplaadtips voor je accu:

Het is belangrijk om je accu niet te lang aangesloten te laten op de oplader. Laad de accu bij voorkeur alleen op als je thuis bent en controleer regelmatig of deze al vol is. Vermijd het opladen 's nachts of als je afwezig bent.

3. Gebruik een geschikte oplader:

Gebruik altijd de oplader die is meegeleverd met je e-bike. Andere opladers kunnen verschillen in spanning en stroomsterkte, wat schadelijk kan zijn voor de accu en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk.

Betrouwbare informatie en bronnen

Wil je meer lezen over hoe je jouw fietsaccu veilig kunt opladen? Verschillende organisaties bieden uitgebreide informatie over dit onderwerp. BOVAG en RAI Vereniging geven bijvoorbeeld handige tips en adviezen voor het veilig gebruik van je e-bike accu. Bezoek BOVAG en RAI Vereniging voor meer informatie. Daarnaast is er de campagne iklaadaccuraat.nl, waar je praktische tips vindt om veilig om te gaan met het opladen van je elektrische fietsaccu.

Flyer (achterkant, printbestand).jpg

Fietslease Holland: Veiligheid voorop

Bij Fietslease Holland vinden we de veiligheid van onze klanten ontzettend belangrijk. Daarom wordt je fiets, inclusief de accu, jaarlijks gecontroleerd tijdens de onderhoudsbeurt. Zo zorgen we ervoor dat je accu in goede staat verkeert en eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord.

Wil je meer weten over hoe wij je fiets veilig houden? Neem gerust contact met ons op of kijk op onze website. Samen zorgen we ervoor dat je met een gerust hart kunt genieten van je elektrische fiets.