Een fiets leasen of kopen?

Je komt op vrijdagavond aan op een verjaardag met jouw splinternieuwe e-bike. Al gauw komt je nieuwe aanwinst ter sprake. Je geeft aan dat jij de fiets least. Het zal zeker geen uitzondering zijn dat er een aantal mensen gek opkijken. Een fiets, die koop je toch gewoon? Waarom zou je die leasen?

Een fiets leasen is een vrij nieuw begrip, een nieuwe manier om zonder zorgen te genieten van jouw nieuwe fiets. Op de zakelijke markt is het leasen van een fiets al normaal. Dit heeft vooral te maken met de fiscale voordelen die dit met zich meebrengt. Bij particulieren is er steeds meer interesse.

Wat is private lease precies?

Bij private lease betaal je een vast bedrag voor het gebruik van je fiets, zonder hem ook daadwerkelijk aan te schaffen. Bij Fietslease Holland noemen we het dus ook wel een fietsabonnement. Je bent als berijder geen eigenaar van de fiets, maar sluit een overeenkomst met ons om de fiets voor een bepaalde tijd te beheren en gebruiken. Omdat de fiets van ons blijft, zorgen wij er dus ook voor dat de fiets in goede staat blijft. Maandelijks betaal je ons een bedrag waarmee de kosten voor afschrijving, reparatie, onderhoud en verzekering worden gedekt. Is de afgesproken leaseperiode voorbij, dan lever je de fiets weer bij ons in. Je kunt er dan eventueel voor kiezen om de fiets over te nemen.

Een fiets kopen of leasen, wat is dan het verschil?

Het grootste verschil tussen leasen en kopen is het eigendom. Bij leasen is de fiets niet van jou, maar gebruik je hem tegen een vergoeding. Bij koop is de fiets direct van jou, maar heb je dus ook de verantwoordelijkheid voor een goed werkende fiets.

Wat is goedkoper?

Als je puur naar de aanschaf kijkt is het voordeliger om een fiets direct aan te schaffen. Maar bij de aanschaf vergeten we vaak te kijken naar de bijkomende kosten over de tijd van het gebruik. Denk aan onderhoud, verzekering, slijtage aan onderdelen en een accugarantie. Bij het leasen van een fiets weet je dat je over 36 of 48 maanden geen verrassingen tegenkomt en altijd dezelfde maandlasten betaald. Daarnaast houd je de kosten voor directe aanschaf gewoon in je zak! Dit kan al gauw oplopen; voor een goede e-bike met gerenommeerd aandrijfsysteem als Bosch Active betaal je al gauw € 2.000,-.

Bij ons kun je er ook voor kiezen om na 30 (bij 36 maanden looptijd) of 36 (bij 48 maanden looptijd) maanden je contract te verlengen en een nieuwe fiets uit te zoeken. De overige maanden van de overeenkomst komen dan te vervallen.

Conclusie:

Bij aanschaf wordt je direct zelf eigenaar van de fiets maar draag je ook alle kostenrisico’s. Daarentegen ben je bij lease volledig ontzorgd van alle risico’s en onderhoud, rij je altijd een goed werkende fiets en kun je elke 3 jaar een nieuwe fiets uitkiezen. Is het eigenaarschap van de fiets dan nog belangrijk?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.